Susans LogBlogg

– om mig, mitt liv och min träning –

Adam Bertil, kom…

4 kommentarer

Uppfattat… Klart slut!

Det var så det kunde låta i stabstältet under en övning, jag var stabslotta i Hemvärnet i nästan 15 år. Under de här åren så gick jag flera utbildningar och var med på en hel del olika övningar, och äventyr. Det blev många spännande upplevelser, härliga minnen och det gav mig också mycket personlig utveckling. Det jag gillade med framförallt Försvarsmakten, var den strikta ordning som råder där, allt finns reglementerat, dock rådde inte samma strikta ordning inom Hemvärnet, där både klädsel och ordning ibland hade sett bättre dagar 😀

Jag i grönkläder

Jag utbildade mig till stabslotta, och mina uppgifter var att sända och ta emot meddelande via telefon, radio och ordonnans. En del meddelande sändes i klartext, medan andra skulle täckas med hjälp av olika täcktabeller, för att inte röja positioner eller dylikt. Händelser som inträffade både inom dom egna förbanden och ute hos fienden, ritades upp på en lägeskarta. Det var så otroligt roligt 🙂 …det här var verkligen så mycket jag, det passade mig som hand i handsken!

Stabslotta

Min första utbildning, framme vid slutövningen, här sänder jag meddelande via radio

Under dom första åren tog jag det ganska lugnt, men sen började jag vidareutbilda mig, och steg därmed i graderna och därefter tilltalades jag som Furir Johansson 🙂 Förutom utbildning inom min befattning som stabslotta, så var det en hel del ledarskapsutbildningar, otroligt intressant. Försvarsmakten har många fantastiskt bra utbildningar. Vi blev även utbildade på skjutvapen, och för oss stabslottor var det k-pisten som gällde. Jag tyckte det var jätteroligt att skjuta, och det var något jag gjorde ganska mycket under perioder. Jag fick senare även utbildning på AK4:an, och det var stor skillnad, mycket mer träffsäker och betydligt roligare att skjuta med.

Anna och jag!

Anna och jag, det är jag som är osminkad 🙂

Förutom att jag vidareutbildade mig inom Hemvärnet, så var jag också väldigt engagerad i Lottakåren, satt med både i kårens och förbundets styrelse i några år. Jag hade svårt att säga nej, men samtidigt tyckte jag det var väldigt roligt. Jag jobbade en hel del med rekrytering, och samarbetade en del med övriga frivilligorganisationer, som exempelvis; Bilkåren, FRO (radio), SBK (hund) med flera. I rekryteringsgruppen hade vi tillgång till en terrängbil 20, och i den fanns både tv och ljudanläggning. Tanken var att vi skulle ha med bilen på olika tillställningar, så som marknader och liknande. Problemet var att vi inte var så många som kunde köra den, det var ju bara bilkåren som kunde framföra detta fordon. Man beslutade därför att utbilda hela rekryteringsgruppen på den här bilen. Det var kanonroligt, framförallt när vi fick köra runt i terrängen, efter utbildningen så kom våran rekryteringsbil ut betydligt oftare än tidigare.

Rekrytering på Huseby, längst till vänster Lottornas nätmaskort Nadja1

Rekrytering på Huseby, längst till vänster Lottornas nätmaskot Nadja!

Rekryteringsbilen

Rekryteringsbilen i Huseby

Utbildningsdag i Lottakåren

Den mäktigaste upplevelsen under alla mina år inom Hemvärnet är nog när jag gick Högvakten 2004. Vi marscherade fram på Stockholms gator, och det var en enorm känsla när vi kom in på borggården, och såg alla dessa människor som kommit dit för att beskåda vaktombytet. Jag rös och ögonen tårades, det var väldigt starkt och magiskt. Jag var placerad inne på borggården, och vi stod post i två timmar, sen gick vi på igen efter fyra timmar, och så höll det på ett helt dygn. Min post inne på borggården drogs in under natten, och jag blev flyttad till Lejonbacken istället, och under natten var vi två som stod vakt samtidigt, det var skönt att slippa stå själv. Vi hade ett lugnt vaktdygn, inga allvarligare incidenter, och det var skönt tycker jag.

Högvakten

Här marscherar vi på Stockholms gator på vår väg mot slottet

Högvakten

Här står jag post på borggården

Högvakten

Här står jag post vid Lejonbacken

Jag var med på många övningar, och jag lärde mig otroligt mycket. Många anser att Hemvärnet är onödigt, och att vi bara är ute och ”leker krig” när vi har våra övningar. Det övningarna och våra utbildningar ger oss, är oerhört viktigt och är en samhällsnytta. Hemvärnet är fantastiskt duktiga på att organisera sig, kan snabbt vara på plats och har bra utrustning. Hemvärnet blir inkallade vid olika katastrofer och kriser i samhället och har där också visat nyttan av våra övningar. Jag blev själv inkallad till Räddningstjänsten under översvämningarna 2004, Gudrun 2005 och senare även stormen Per (som var en lite mindre insats). Det var otroligt roligt och spännande att få vara med och hjälpa till vid ett skarpt läge.

Inom Hemvärnet, liksom inom många andra organisationer har det var mycket förändringar, och för varje förändring har många valt att hoppa av. Jag själv gjorde det hösten 2009, jag hade då varit på många övningar som absolut inte gav mig någonting, ibland kunde jag gå en hel helg ute i skogen i Kosta utan att ha en enda uppgift. Jag påpekade detta vid flera tillfällen och kom med olika förslag, men ingen lyssnade, till slut tröttnade jag och lämnade in all min utrustning. Jag är nöjd och stolt över mina insatser under alla år inom Hemvärnet och Lottakåren. Jag tilldelades Hemvärnets förtjänstmedalj i silver för god och trogen tjänst, och Lottakåren belönade mig med en silvermedalj för gott arbete.

Stolt över hemvärnets förtjänstmedalj i silver

Lottornas silvermedalj

Här tilldelas jag Lottornas silvermedalj. Vi hade något jubileum, därav min klädsel 😀

 

4 tankar om “Adam Bertil, kom…

  1. Vad underbart roligt att få höra mer om dig och läsa om din tid som stabslotta. Kan tänka mig att det är oerhört utvecklande. Roligt att få se mer bilder av dig också. Förstår att detta måste ha betytt en del i ditt liv och vad skönt också att kunna klippa banden när du kände att det inte gav dig mer. Tack för läsningen. Önskar dig en underbart skön och härlig kväll. Tusen kramar.

    Gillad av 1 person

  2. Ping: Översvämningar | Photo by Susan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s