Susans LogBlogg

– om mig, mitt liv och min träning –

Alkoholfritt, tack!

3 kommentarer

I vårt samhälle och i vår kultur, så upplever jag att alkoholen spelar en väsentlig roll och har en central betydelse i mångas liv. Det är något viktigt och något som alla pratar om, vad fick ni att dricka på festen? Vilket vin passar till den här fisken? Såg ni Eva, vad full hon blev, och så vidare, och så vidare. Jag är själv uppvuxen med en alkoholiserad far, och efter skilsmässan mellan mina föräldrar, fick jag en ännu mer alkoholiserad ”styvfar”, även min dotter fick, på grund av mig, också en alkoholiserad far. Detta var dock inget som avskräckte mig, och jag har själv varit den som har festat runt ganska mycket, och haft ångest för det, dock har jag aldrig druckit i min ensamhet, väldigt, väldigt sällan iaf, jag behövde inte den där fredags- eller lördagsdrinken som för många verkar vara obligatorisk. Jag drack när det var fest helt enkelt…

DSC_0678

För drygt ett år sedan valde jag frivilligt bort alkoholen från mitt liv, och det har varit många blandade reaktioner om det, och jag har fått en del underliga blickar. Jag måste hela tiden förklara mig, eftersom de flesta ifrågasätter, när jag tackar nej till alkohol. Jag vill helt enkelt inte dricka, har inget behov av det längre, men det uppfattas av många som väldigt udda och tråkigt.

Jag har upptäckt att det handlar mycket om psykologi. Väljer jag ett vinglas, istället för ett dricksglas till mitt vatten och kanske dekorerar det med en citronskiva, så känner jag ändå ett behagligt rus och en känsla av fest infinner sig 😀 …och det räcker för mig!

Läste en intressant artikel på nätet som handlar om just detta, och det verkar som det blir fler som frivilligt väljer bort alkohol. Hela artikeln finns att läsa här!

DSC_0672

En liten anekdot från en förfest jag var bjuden på för lite sedan. Jag hade själv köpt kolsyrat vatten och vindruvor som jag tänkte ta med mig. I all brådskan, så fick jag varken med mig vatten eller druvor. Värdinnan på festen beklagade sig för att hon hade glömt köpa dricka till mig, hon hade tänkt köpa cider, sa hon, för det dricker du väl ändå!!?? Nej tack, jag dricker inte alkohol… För min del blev det kranvatten, och det går minst lika bra, men känns dock inte lika festligt som med bubbelvatten 😀 Kontentan av den här lilla berättelsen är att andra inte riktigt förstår, eller tror, att man inte dricker någon alkohol överhuvudtaget – för lite cider går väl bra?? Det blev en rolig förfest och en minst lika rolig fest med arbetskollegorna den här kvällen – även utan alkohol, och i ärlighetens namn så dansar jag bättre nykter  😀

Vill avslutningsvis förtydliga att jag absolut inte har något emot att andra nyttjar alkoholhaltiga rusdrycker 😀

Skål och tack!

3 tankar om “Alkoholfritt, tack!

  1. Tänkvärt inlägg, jag har också en far som druckit ganska mycket och enligt min mamma så gjorde visst min morfar det också. Själv har jag alltid druckit relativt måttligt för i bakhuvudet så har det där med att ”bli fast och slav under alkoholen” alltid varit något som skrämt mig. Nuförtiden tar jag gärna ett glas eller två till maten men det där att dricka när jag är ensam tror jag aldrig att jag gjort och tror nog aldrig att det kommer att hända heller.

    Respekterar ditt beslut och har faktiskt själv tänkt i de banorna men de har inte mognat fram hos mig ännu så det blir fortfarande 1-2 glas till helgen av vin. 🙂 Gillar du bubbelvatten med smak så kan jag rekommendera ramlösa rött päron, jättegott tycker jag och något vi brukar erbjuda när vi har middag med gäster. Stor kram till dig.

    Gillad av 1 person

    • Roligt att inlägget var tänkvärt, tycker det är lite roligt att skriva 😀 Jag kan uppleva att en del nästan blir provocerade av att man inte dricker, och andra blir nästan förlägna av att dom själva dricker i mitt sällskap, lite smått generade liksom. Min uppmaning är att bara vara som vanligt, men det är ett känsligt ämne. Jag har börjat gilla bubbelvatten med smak mer och mer nu, så tusen tack för ”drink-tipset” :-D, ska jag absolut prova, kramar till dig ❤

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s